Nadszedł kolejny trening z moim Mudkipem. Dziś po raz ostatni ćwiczyć mieliśmy zbieranie wodnej energii. Dzisiejszym celem było skrócenie czasu w jakim stworek zbierał duże ilości mocy. Trening jednak, jak zawsze zresztą, rozpoczął się od kąpieli błotnej mudkipa. Nie byłem do końca przekonany czy dziś pokemon dłużej pobawi się w błocie tak jak to było na ostatnim treningu dlatego pozwoliłem mu się zrelaksować. Po odprężeniu nadszedł czas na trening. Specjalnie pokemon dłużej dziś posiedział sobie w błocie by potem czuć się lepiej na treningu. -Ok mudkip dziś poćwiczymy po raz 3 zbieranie energii. Celem treningu jednak będzie skrócenie czasu. Tak więc mudkip przypomnij sobie wszystkie wcześniejsze treningi i postaraj się zrobić to jak najszybciej. Wczoraj zbierałeś energię w bardzo dużej ilości, ale niestety nie robiłeś tego szybko więc trzeba się poprawić. Tak więc malutki bierz się do roboty. - Po tych słowach uśmiechnąłem się do stworka po czym zacząłem sobie go obserwować ze stoperem w ręku. Pokemon na mój znak starał się zbierać energię, po czym gdy skończył miał mi dać znak, a ja zatrzymywałem czas. Pierwsze próby wychodziły niezbyt dobrze. Pokemon, gdy zbierał energię w zadziwiająco szybkim czasie okazywało się, że nie było wcale jej dużo, a gdy energii było dużo to czasu było również bardzo dużo. Dałem jednak parę rad stworkowi i po nich zaczął robić wyraźne postępy. W końcu udało się skrócić czas tak że zadowalał mnie i pokemona, a energii było wystarczająco na atak. Pokemon postarał się jeszcze kilka razy w celu zakodowania sobie co i jak powinien robić. Po tym bardzo udanym treningu uznałem że następne będą już dotyczyć innych etapów nauki ciosów.
Mudkip:
Wodna Broń (Atak Specjalny) | Etap II | | Trening III|