IndeksCalendarFAQUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj

Share | .
 

 Snorlaxowa Kuchnia 5

Zobacz poprzedni temat Zobacz następny temat Go down 
AutorWiadomość
Sin Cara
Admin
avatar

Male Liczba postów : 1389
Wiek : 23

PisanieTemat: Snorlaxowa Kuchnia 5   Nie Gru 21, 2014 11:14 am

Snorlaxowa Kuchnia – Kolacja Wigilijna i Ryba nie ma większego znaczenia

Snorlax pamięta jednak, że nie wszystkie potrawy przygotowywane na Wigilię muszą mieć związek z rybą. Są różnego typu sałatki (blee), ale i inne rzeczy, które od lat zakorzenione są w naszym świątecznym menu. Przygotował więc on i dla was kilka specjalnych przepisów dotyczących właśnie tej sfery menu.

Kapusta z grzybami

Składniki:
 1 kg kiszonej kapusty
 15 dag suszonych grzybów
 cebula
 mąka
 olej lniany
 sól
 pieprz
 klika suszonych śliwek bez pestek
Przygotowanie:
Kapustę gotować na wolnym ogniu przez około 1 godzinę. Następnie przestudzić i przestudzoną drobno posiekać. Grzyby umyć, wymoczyć, ugotować, przestudzić i również posiekać. Posiekane grzyby podsmażyć wraz z posiekaną cebulą, dodać do nich kapustę i przyprawić. Wtedy zaprawić wszystko zasmażką z mąki i łyżki oleju lnianego. Do wszystkiego dodać śliwki i zagotować!


Kutia

Składniki:
*1 szklanka ziaren pszenicy
*1 szklanka maku
*1/2 szklanki cukru pudru (lub do smaku)
*3 łyżki likieru Amaretto lub kilka kropli ekstraktu migdałowego
*4 łyżki miodu
*5 dag rodzynek
*5 dag migdałów
*1/2 szklanki słodkiej śmietanki

Przygotowanie:
Pszenicę oczyścić, zalać na noc wrzącą wodą. Następnego dnia zagotować, odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (3 - 4 godziny). Znów odcedzić. Mak opłukać, sparzyć, odsączyć i zemleć w maszynce z gęstym sitkiem. Połączyć z odcedzoną pszenicą, z rozpuszczonym i podgrzanym miodem oraz z cukrem pudrem i likierem Amaretto lub ekstraktem migdałowym. Dodać posiekane bakalie. Wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać ze śmietanką w oddzielnym dzbanuszku. Można też śmietankę wymieszać z kutią jeszcze przed włożeniem do lodówki.

----------------------------------------------------

Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora
Castiel

avatar

Male Liczba postów : 715
Wiek : 26

PisanieTemat: Re: Snorlaxowa Kuchnia 5   Nie Gru 21, 2014 11:35 am

Kutia *.* Szkoda, że od prawie dziesięciu lat u mnie się tego nie robi ... Nikt nie chciał jeść :C

----------------------------------------------------

Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora
Dziomek

avatar

Male Liczba postów : 1850
Wiek : 95

PisanieTemat: Re: Snorlaxowa Kuchnia 5   Sob Gru 27, 2014 3:55 pm

U mnie była tylko raz, ale też jakoś nie poszła i się zepsuła:( Sam nie wiem dlaczego, przecież jest taka słodka i z rodzynkami. Mniam mniam

----------------------------------------------------

Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora
Castiel

avatar

Male Liczba postów : 715
Wiek : 26

PisanieTemat: Re: Snorlaxowa Kuchnia 5   Sob Gru 27, 2014 4:03 pm

To chyba własnie o tą słodkość chodzi. Dla niektórych jest to za słodkie.

----------------------------------------------------

Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora
Dziomek

avatar

Male Liczba postów : 1850
Wiek : 95

PisanieTemat: Re: Snorlaxowa Kuchnia 5   Sob Gru 27, 2014 4:06 pm

Każdy w Święta i tak ma dużo słodyczy, więc ludzie wolą czekoladki, cukierki, ciasta i inne niż pszenicę.

----------------------------------------------------

Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora
Morfina

avatar

Female Liczba postów : 470
Wiek : 24
Skąd : Wolne Miasto - Gdańsk

PisanieTemat: Re: Snorlaxowa Kuchnia 5   Nie Sty 04, 2015 1:01 pm

Nie jem żadnego z tych rzeczy :v Mosia niejadek :3
Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora
Sponsored content




PisanieTemat: Re: Snorlaxowa Kuchnia 5   

Powrót do góry Go down
 

Snorlaxowa Kuchnia 5

Zobacz poprzedni temat Zobacz następny temat Powrót do góry 
Strona 1 z 1

 Similar topics

-
» Snorlaxowa Kuchnia 2
» Kuchnia "Snorche"

Permissions in this forum:Nie możesz odpowiadać w tematach
PokemonEternal :: Dodatki :: Gazetka :: Wydane Numery :: Numer 3 - Świąteczne Wydanie-