IndeksCalendarFAQUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj

Share | .
 

 Snorlaxowa Kuchnia 3

Zobacz poprzedni temat Zobacz następny temat Go down 
AutorWiadomość
Sin Cara
Admin
avatar

Male Liczba postów : 1389
Wiek : 23

PisanieTemat: Snorlaxowa Kuchnia 3   Nie Gru 21, 2014 11:09 am

Snorlaxowa Kuchnia – Kolacja Wigilijna i Śledzie

Kiedyś jednak jak an standardy Wigilii karp był zbyt drogi dla przeciętnej polskiej rodziny i w szczególności w pobliżu morza na stołach królowały inne ryby. Były nimi śledzie. Dzisiaj chociaż w większości poziom życia podniósł się to jednak śledzie przetrwały próbę czasu i wciąż często goszczą na stołach w święta.

Śledź w majonezie

Składniki:
 50 dag filetów śledziowych
 1 kiszony ogórek
 oliwa z oliwek
 pieprz
 sól
 majonez
 koncentrat pomidorowy
 śmietana
 kapary
 szczypiorek
 pomidor
 cytryna
Przygotowanie:
Część oliwy z oliwek wymieszać wraz z koncentratem pomidorowym oraz przyprawami. Filety podzielić na porcję, posmarować oliwą, zwinąć w ruloniki i odstawić w chłodne miejsce w wcześneijw wytworzonej mieszaninie z koncentratu pomidorowego. Ogórek pokroić, wymieszać z majonezem, śmietaną, szczypiorkiem i kaparami, a na koniec doprawić wedle gustu solą i pieprzem. Na sosie ułożyć plasterki pomidora, a na nich śledziowe filety. Na koniec skopić cytryną. Rada: Majonez możesz zmieszać z jogurtem, potrawa będzie mniej kaloryczna.


Śledzie w śmietanie

Składniki:
 2 śledzie matiasy
 Szklanka płynnej kwaśnej śmietany (18%)
 biały pieprz
 sól
 1 potarte jabłko
 łyżka rodzynek
 cukier
 sok z cytryny
 zielony groszek
Przygotowanie:
Śledzie dokładnie umyć, przełożyć do miseczki, zalać wodą i odstawić na dwie godziny. W trakcie moczenia dwukrotnie zmieniać wodę. Następnie matiesy pokroić na kawałki wielkości około 5 cm i ułożyć na półmisku. Następnie zrobić sos: kwaśną śmietanę połączyć z tartym jabłkiem, opłukanymi i osuszonym rodzynkami oraz cukrem. Na koniec sos przyprawić do zamku sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Następnie tym przygotowanym sosem zalać ułożone na półmisku śledzie i na koniec wykorzystać groszek do udekorowania, a sam w sobie daje też smak potrawie.


Śledź w oliwie


Składniki:
 4 śledzie
 ½ szklanki oliwy z oliwek
 ¾ szklanki octu
 ¾ szklanki wody
 grubo mielony pieprz
 2 liście laurowe
 2 cebule
 2 kiszone ogórki
Przygotowanie:
Wymoczyć śledzie w wodzie. Następnie zagotować ocet z wodą i następnie zalać tym wcześniej wymoczone śledzie. Odstawić na dobę w chłodniejsze miejsce. Potem pokroić cebulę i sparzyć wrzątkiem. Śledzie wyjąć z octu i włożyć do słoja, a następnie pokruszyć liście laurowe i dorzucić cebulę wraz z pieprzem. To wszystko w słoju zalać oliwą, zamknąć słój i odstawić na kilka dni do chłodnego miejsca. Po kilku dniach otworzyć wyłożyć śledzenie na półmisek i obłożyć posiekaną w kostkę cebulą i ogórkiem kiszonym. Rada: Do śledzi można użyć oleju, ale z oliwą z oliwek są lepsze.


Śledzie po sułtańsku



Składniki:
 1 kg matiasów
 ½ kg cebuli
 10 dag namoczonych rodzynek
 przyprawa Warzywko
 puszka koncentratu pomidorowego
 pieprz
Przygotowanie:
Śledzie moczyć przez dwie godziny. Po namoczeniu pokroić w paski o szerokości około 2 cm. Cebulę zaś pokroić w talarki i podsmażyć na oleju. W czasie smażenia dorzucić pieprzu i nieco przyprawy Warzywko, a przed samym końcem koncentrat pomidorowy. Następnie ułożyć kilka śledziowych części, a na to położyć warstwę cebuli z koncentratem. A na to rodzynki. Na to ponownie śledzie, a potem znowu cebulę z koncentratem i na to znowuż rodzynki. I tak do wyczerpania zapasów.

----------------------------------------------------

Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora
Dziomek

avatar

Male Liczba postów : 1850
Wiek : 95

PisanieTemat: Re: Snorlaxowa Kuchnia 3   Sob Gru 27, 2014 3:52 pm

Miałem wyjątkowo 3 potrawy ze śledzia. W śmietanie, w occie i w occie, tylko jedne smakowały prawie jak z sklepu:)

----------------------------------------------------

Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora
Morfina

avatar

Female Liczba postów : 470
Wiek : 24
Skąd : Wolne Miasto - Gdańsk

PisanieTemat: Re: Snorlaxowa Kuchnia 3   Nie Sty 04, 2015 1:03 pm

Ryby... Bleh. Ale przynajmniej komentarz pod artem jest xD
Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora
Sponsored content




PisanieTemat: Re: Snorlaxowa Kuchnia 3   

Powrót do góry Go down
 

Snorlaxowa Kuchnia 3

Zobacz poprzedni temat Zobacz następny temat Powrót do góry 
Strona 1 z 1

 Similar topics

-
» Snorlaxowa Kuchnia 2
» Kuchnia "Snorche"

Permissions in this forum:Nie możesz odpowiadać w tematach
PokemonEternal :: Dodatki :: Gazetka :: Wydane Numery :: Numer 3 - Świąteczne Wydanie-