IndeksCalendarFAQUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj

Share | .
 

 Snorlaxowa Kuchnia 2

Zobacz poprzedni temat Zobacz następny temat Go down 
AutorWiadomość
Sin Cara
Admin
avatar

Male Liczba postów : 1389
Wiek : 23

PisanieTemat: Snorlaxowa Kuchnia 2   Nie Gru 21, 2014 11:05 am

Snorlaxowa Kuchnia – Kolacja Wigilijna i Karp

Podczas przygotowania Wigilijnej Kolacji praktycznie wszyscy kontynuują tradycję dotyczącą tego, że posiłek ten powinien być postny i od wiek wieków się tego trzymano. Przynajmniej w Polsce, bo na przykład Niemcy w ten dzień upierdzielają kiełbasy, ale przecież my jesteśmy  bardziej ucywilizowani i wolimy postawić na coś wykwintnego rybnego. Chociaż gatunków tych ryb jest wiele od stuleci na polskich stołach króluje królewska ryba – karp. I właśnie w tej części nasz kochany Snorlax postanowił przedstawić wam kilka pomysłów na świątecznego karpia.

Smażony Karp


Składniki:
 1 karp
 1 cytryna
 1-2 jajka
 pieprz
 sól
 2-3 łyżki mąki
 pół szklanki bułki tartej
 olej do smażenia
 łyżka masła
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności rybę należy sprawić to jest usunąć łuski, odciąć głowę i płetwy, usunąć wnętrzności, opłukać, osuszyć, pokroić na dzwonka, a te pokropić już sokiem z cytryny. Następnie roztrzepać jajko, a na oddzielne talerze wsypać bułkę tartą i mąkę. Dzwonka ryby panierować kolejno najpierw w mące, a następnie w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz i położyć kawałki ryby. Smażymy na rumiano z oby dwóch stron dodatkowo na koniec smażąc kładziemy łyżkę masła i na małym ogniu zostawić, by ryba doszła.


Karp Faszerowany


Składniki:
 karp
 łyżka margaryny
 pieprz
 sól
 kajzerka
 2 jajka
 125 ml mleka
 15 dag pieczarek
 3 łyżki masła
 Natka pietruszki
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności rybę należy sprawić to jest usunąć łuski, odciąć głowę i płetwy, usunąć wnętrzności, opłukać, osuszyć, pokroić na dzwonka, a następnie odstawić na pół godziny do chłodniejszego miejsca. Następnie obrać i opłukać pieczarki, które po chwili należy pokroić i udusić na margarynie.  Żółtka jajek utrzeć z jedną łyżką masła, a następnie do tego dodać namoczoną w mleku wcześniej odciśniętą kajzerkę.  Do tego dodać też ostudzone pieczarki oraz pietruszkę, a  to wszystko doprawić wedle gustu. Kolejnym krokiem jest ubicie białek z jajek na pianę i wymieszanie tego wraz z resztą, by powstał w ten sposób farsz. Wracamy więc do ryby, którą trzeba osączyć, nafaszerować i spiąć wykałaczkami. Nagrzać żaroodporne naczynie, a jego dno posmarować drugą łyżką masła. Ułożyć w naczyniu rybą, naciąć ją w poprzek i posmarować ostatnią łyżką masła. Piec przez 50 minut, a w trakcie polewać sosem, który z się puści potrawa.


Karp Po Węgiersku

Składniki:
 karp
 włoszczyzna
 olej
 łyżka mąki
 2 liście laurowe
 ziele angielskie
 2-3 cebule
 50 dag pieczarek
 2 czerwone papryki
 1 żółta papryka
 1 zielona papryka
 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
 koncentrat pomidorowy mały
 3 łyżki śmietany
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności rybę należy sprawić to jest usunąć łuski, odciąć głowę i płetwy, usunąć wnętrzności, opłukać, osuszyć, pokroić na dzwonka, ale nie wyrzucać głowy i ości, bo je należy ugotować wraz z włoszczyzną i przyprawami. Dzwonka karpia zaś usmażyć na oleju. Obrać cebulę i pokroić w kostkę i podsmażyć na nagrzanym oleju dodając do niej łyżkę mielonej papryki. W 2 szklankach wcześniej przygotowanego wywaru z włoszczyzny rozprowadzić mąkę, wlać do rondla i zagotować. Obrać i pokroić w kostkę pieczarki. W paski pokroić też czerwone papryki, żółtą i zieloną. Pokrojone pieczarki i paprykę dodajemy do rondla i tak powstały sos doprawiamy koncentratem pomidorowym. Gotujemy go 5 minut. Do głębokiego półmiska wkładamy karpia, a następnie jego usmażone dzwonka zalewamy wcześniej przygotowanym sosem z rondla.


Karp Na Niebiesko



Składniki:
 karp
 50 dag marchewek
 cebula
 2 goździki
 pęczek natki pietruszki
 gałązka estragonu
 5 ziaren czarnego pieprzu
 ¼ litra octu winnego
 ¼ litra białego wina
 sok z cytryny
 sól
 pieprz
 cukier
 75 dag małych ziemniaków
 40 dag porów
 3 dag masła
 2 szklanki bulionu warzywnego
 12 dag śmietany kremówki
 ½ torebki zagęstnika do śmietany
 1 jabłko
 starta skórka z pomarańczy
 2 łyżki tartego chrzanu
 15 dag gęstej śmietany
Przygotowanie:
Ryba sprawić, opłukać i natrzeć od środka pieprzem oraz solą. Ugotować wywar (20 minut) z 2 l wody, wina, soku z cytryny, ½ szklanki octu, cebuli naszpikowanej goździkami, marchewki, ziaren pieprzu, natki pieprzu, estragonu oraz łyżeczki soli i cukru. Po zagotowaniu wywar przecedzić. Do brzucha karpia włożyć małą filiżankę tak, aby można go było ustawić w specjalnej metalowej rynience w garnku do gotowania ryb. Ostrożnie ustawić rybę na podstawce ponad naczyniem. Zagotować pozostały ocet. Rybę polać wrzącym octem po wierzchu tak, aby cała skóra zabarwiła się na niebiesko. Wstawić do garnka z przygotowanym wcześniej wywarem warzywno-ziołowo-winnym i gotować przez około 20-25 minut na wolnym ogniu. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w bulionie. Oddzielnie, w lekko osolonej wodzie ugotować pokrojone w cieniutkie paseczki pory i marchewki. Chrzan obrać i zetrzeć jeśli macie korzeń zamiast gotowego tartego, a następnie wymieszać z kwaśną śmietaną, startą skórką pomarańczową i startym jabłkiem. Przyprawić do smaku solą i cukrem.  Następnie dodać do tego kremówkę ubitą z zagęstnikiem. Karpia ułożyć na półmisku, podawać z ugotowanymi ziemniakami, warzywami i chrzanem, a pozostałą gęstą śmietaną udekorować.

----------------------------------------------------

Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora
Dziomek

avatar

Male Liczba postów : 1850
Wiek : 95

PisanieTemat: Re: Snorlaxowa Kuchnia 2   Sob Gru 27, 2014 3:44 pm

Miałem smażonego i opierdzieliłem całego. Przed ubiciem ważył ponad 1,5kg, więc było co ogryzaćSmile Podczas konsumpcji, dwa razy miałem ość w dziąśle, ale karp też ma prawo do obrony, wobec czego nawet się nie złościłem na niego Very Happy

----------------------------------------------------

Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora
Morfina

avatar

Female Liczba postów : 470
Wiek : 23
Skąd : Wolne Miasto - Gdańsk

PisanieTemat: Re: Snorlaxowa Kuchnia 2   Nie Sty 04, 2015 1:03 pm

Dużo w tym numerze dań rybnych D: Mega to popularne musi być x.x
Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora
Sponsored content




PisanieTemat: Re: Snorlaxowa Kuchnia 2   

Powrót do góry Go down
 

Snorlaxowa Kuchnia 2

Zobacz poprzedni temat Zobacz następny temat Powrót do góry 
Strona 1 z 1

 Similar topics

-
» Snorlaxowa Kuchnia 2
» Kuchnia "Snorche"

Permissions in this forum:Nie możesz odpowiadać w tematach
PokemonEternal :: Dodatki :: Gazetka :: Wydane Numery :: Numer 3 - Świąteczne Wydanie-