Snorlaxowa Kuchnia – Kolacja Wigilijna i Ryba nie ma większego znaczenia
Snorlax pamięta jednak, że nie wszystkie potrawy przygotowywane na Wigilię muszą mieć związek z rybą. Są różnego typu sałatki (blee), ale i inne rzeczy, które od lat zakorzenione są w naszym świątecznym menu. Przygotował więc on i dla was kilka specjalnych przepisów dotyczących właśnie tej sfery menu.Kapusta z grzybami
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
15 dag suszonych grzybów
cebula
mąka
olej lniany
sól
pieprz
klika suszonych śliwek bez pestek
Przygotowanie:
Kapustę gotować na wolnym ogniu przez około 1 godzinę. Następnie przestudzić i przestudzoną drobno posiekać. Grzyby umyć, wymoczyć, ugotować, przestudzić i również posiekać. Posiekane grzyby podsmażyć wraz z posiekaną cebulą, dodać do nich kapustę i przyprawić. Wtedy zaprawić wszystko zasmażką z mąki i łyżki oleju lnianego. Do wszystkiego dodać śliwki i zagotować!
Kutia
Składniki:
*1 szklanka ziaren pszenicy
*1 szklanka maku
*1/2 szklanki cukru pudru (lub do smaku)
*3 łyżki likieru Amaretto lub kilka kropli ekstraktu migdałowego
*4 łyżki miodu
*5 dag rodzynek
*5 dag migdałów
*1/2 szklanki słodkiej śmietanki
Przygotowanie:
Pszenicę oczyścić, zalać na noc wrzącą wodą. Następnego dnia zagotować, odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (3 - 4 godziny). Znów odcedzić. Mak opłukać, sparzyć, odsączyć i zemleć w maszynce z gęstym sitkiem. Połączyć z odcedzoną pszenicą, z rozpuszczonym i podgrzanym miodem oraz z cukrem pudrem i likierem Amaretto lub ekstraktem migdałowym. Dodać posiekane bakalie. Wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać ze śmietanką w oddzielnym dzbanuszku. Można też śmietankę wymieszać z kutią jeszcze przed włożeniem do lodówki.